Menü Bezárás

Új Ptk – kft alapítás “házipénztár-nyilatkozat” v. bankszámlára befizetés?

Megjelentek az új Ptk-hoz kapcsolódóan a korábbi társasági szerződésminták helyére születő új társasági szerződésminták. Ez még nem a nagyközönségnek szóló hír. A rendelet megalkotására a 2006. évi V. módosított cégtörvény adott felhatalmazást az igazságügyi miniszternek. A rendelet 2014. február 28-án jelent meg.  A topcegalapitas.hu weboldal jobb sávjából szabadon letölthetőek, felhasználhatóak.

Az egyszerű cégalapítás, kft alapítás előtt álló vállalkozóknak ez nem jelent nagyon hírt, csupán a jogban jártas jogászoknak ügyvédeknek, esetleg a jog iránt érdeklődőknek.

A kft alapítás előtt állóknak szánt hír:

I. Kft alapítás 2014. március 1-től egyetlen forint befizetése nélkül – jogszerűen

A többszemélyes kft iratminta 5-ös pontja tartalmazza a törzstőkére vonatkozó részt. Az egyszerűsített cégeljárásban kizárólagosan használható szerződésminta is tartalmazza kategórikusan, amit korábbi posztomban már közzétettem, hogy a kft alapítás során 2014. március 15-től lehetőség van a tulajdonosoknak arra, hogy akár a teljes törzstőkét a tulajdonosok, akár egy évet meghaladóan fizessék be. Magyarán egyetlen forint letétele nélkül is alapíthatnak kft-t. Ennek ára – amelyet az iratminta is tartalmaz – persze, az, hogy

  • a tagok felelnek a be nem tett törzsbetét erejéig a céges tartozásokért,
  • és osztalékot sem vehetnek ki.

II. Kft alapítás 2014. március 15-től – törzsbetét befizetés – házipénztárba vagy szigorúan bankba?

Az iratminta törzsbetétekre vonatkozó 6-os pontja nagyon szépen részletezi az egyes tagok által teljesítendő törzsbetétek mértékét, befizetésének módját. Itt lehet választani ízlés szerint a pénzforgalmi betétszámla és a házipénztár között.

Ez annyiban jelent könnyebbséget virágnyelven szólva, hogy az esetleges később teljesítendő befizetés is “lerendezhető” házipénztárba már kft alapításakor (banki igazolás nélkül), és a későbbi finanszírozás (legalábbis a 3 millió forintig) sem kell megtörténjen tagi kölcsönből, hisz ez az összeg  kft alapításkor már rendelkezésre állt, illetve nem kell – mivel kft alapításakor rendezték az alapítók házipénztárba a teljes törzsbetétet – belemenni a később teljesítésbe, amely mellett egyébként ott fityegne a nem teljesítő tagok magánvagyonával történő felelősség terhe, és osztalékkivételi tilalom. Azt megjegyzem, hogy a teljes lenyilatkozott 3 millió forintnak, amely mondjuk házipénztárba kerül be, meg kell később legyen a maga számviteli, könyvelési bizonylatolt útja, hisz kft alapításkor hivatalosan is a pénz a kft házipénztárába kerül bekönyvelésre.

Összességében az új Ptk. a kft alapítást  3 millió forint kötelező törzstőkével sem teszi nehezebben elérhetővé, a lehetőségek adottak, csak tudjon vele mindenki élni jogszerűen!

Gálusz Gábor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .