Menü Bezárás

Sokan kérdezték – Ki jogosult bankszerű aláírásra, kell-e cégjegyzési jogosultság hozzá?

Nagyon sok ügyfél kérdezte már, illetve sokan vetették fel azt az esetet, amikor adni akartak valakinek “banki aláírási jogot”, és nem tudták eldönteni, hogy kell-e hozzá cégjegyzési jogosultság. Illetve több olyan üggyel is találkoztunk már, amikor az ellenjegyző ügyvéd csak azért javasolt cégjegyzési jogot a cégalapítás során valamely természetes személynek, hogy tudjon aláírni bankban.

A Kúria elvi éllel mutatott rá arra, hogy különbséget kell tenni cégszerű és a banknál bejelentett módon történő aláírási joggyakorlás között.

A cégszerű aláírás során az adott személy harmadik személyek felé korlátlanul képviselheti a társaságot írásban és ez mindenben megfelel a cégjogi szabályoknak.

A banknál történő aláírási jogosultság pedig előbbitől eltérhet, eszerint pedig a banknál bejelentett módon képviselheti a társaságot a bejelentett személy a bankkal szemben, akkor is ha esetlegesen nincsen cégjegyzési joga a cégnél. A bank előtt adott, banknál bejelentett aláírási jogosultság független a cégjogi képviseleti jogtól.

Ennek megfelelően, ha Ön valakinek bank előtti képviseletre, “aláírási jogra” kíván felhatalmazást adni, nincs szüksége arra, hogy az illetőt a cégnél felruházza ügyvezetői, cégvezetői stb. poszttal, elég ha a bankba besétálnak és ott a bank előtti képviseletre ad felhatalmazást.

Gálusz Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .