Menü Bezárás

Nincs automatikus eltiltás felszámolás esetén

Korábban írtam az un. “cégátvétel”-ről, mint a felszámolás előtti sajátos magyar alternatíváról. Azt is kifejtettem, hogy ennek komoly büntetőjogi és polgárjogi vonzatai vannak, és senki se válassza ezt a módozatot.

Sokan azért választják ezt a megoldási formát, mert abban a hitben vannak, – és ehhez kapcsolódóan meg sem győződnek az aktuális szabályozásról – , hogy amennyiben a kijelölt felszámoló tőlük, mint vezető tisztségviselőtől, “ügyvezető”-től veszi át a cégjegyzést, magyarán a cégük felszámolásba fordul át, eltiltásra kerülnek. Nos ez jó ideje már a múlté…

A hatályos szabályozás önmagában a felszámolást, mint aktust a volt ügyvezető szempontjából eltiltással nem szakncionálja. Ennek a jogalkotó szempontjából lehet olyan oka, hogy sok cég nem a cégvezető/cégvezetők rosszhiszeműsége miatt dőlt be – bár erre is volt számtalan példa, hanem azért mert a gazdasági környezet megváltozott, a piaci viszonyok rossz irányba mozdultak, illetve a partnerek maguk is bedőltek, nem fizettek, amiről a felszámolás alatt lévő cégvezetőnk egyáltalán – legalábbis szándékosan – nem tehetett.

Amennyiben cége felszámolás alá kerül, jogerősen a bíróság kimondja ennek tényét, illetve törlik a cégét felszámolás utolsó stációjanként a cégjegyzékből, nem kap eltiltást. Nyugodtan alapíthat másik céget, ennek alaphelyzetben semmiféle joghátránya nincsen. Viszont ha cégét később fel nem lelhető külföldieknek, hajléktalanoknak értékesíti, annak komoly jogi következményei lehetnek, melyeket, mint említettem tárgyaltam már egyik előző cikkemben.

Ehhez kapcsoljuk hozzá azt, hogy egyre több cég kér információt partnereiről, potenciális partnereiről. Ezt többnyire  nagyobb vállalkozások teszik, pl. bankok. A cégjegyzékből, céginformációs adatbázisból egy szakértő szem néhány perc alatt meg tudja állapítani, ha valaki korábban, akár 15 évvel korábban is ilyen módon tűntetett el céget. És ki az aki kérem, olyannal szeretne üzletelni, olyannak szeretne hitelezni, aki korábban, egész egyszerűen egy tollvonással tüntetett el céget, nevezze azt bármennyire “legalális” megoldásnak is.

El fog jönni az az idő, amikor kizáró ok lesz ez, illetve súlyozottan fog számítani az iyen esemény egy hitelfelvételkor. Ezeket a következményeket az ezzel foglalkozók elhallgatják, mert érdekükben áll elhallgatni – és Ön prul járhat akár egy életere is. Gondolja meg, mielőtt fejét un. cégátvételre adná!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .