Menü Bezárás

Nem kell törzstőkét emelnie kft-knek 3 millió Ft-ra cégmódosításkor 2014. márc. 15. után…

A médiában hétről hétre szállingóztak a hírek az új Ptk. hatálybalépésével és az ehhez kötődő átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban. A jogásztársadalom egy része – többségük – amellett foglalt állást, hogy minden kft-nek, cégmódosítás 2014. március 15-e után, meg kell felelnie az új Ptk előírásainak, a létesítő okiratát, társasági szerződését hatályosítani kell ahhoz. Ebből a feltevésből következett az is, hogy – mivel az új Ptk. tartalmazza a minimális kft-kre vonatkozó 3 millió törzstőke követelményt, cégmódosítás esetén akkor lehet csak beadni a cégbíróságra társasági szerződés módosítást, ha a kft törzstőkéjét, jegyzett tőkéjét megemelték legalább 3 millió forintra (természetesen, ha még nem volt annyi).

Megnyugtató pont került a törzstőke-emelés ügyének végére

Ennek az ügynek a végére került pont, ugyanis a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága nem hivatalos nyilatkozatában kifejtette, hogy ugyan a kft-knek meg kell kötelezően emelniük a törzstőkéjüket 2016. március 15-ig minimálisan 3 millió forintra, de azt az első cégmódosítás során nem kell ezt kötelezően megtenniük, ha nem térnek át az új Ptk-ra. Az új Ptk-ra áttérnie nem kell kötelező a társaságoknak a moratórium alatt, nyugodtan működhetnek a régi Gt. szabályai szerint (sőt csak így működhetnek).

A kft tulajdonosok tehát megkönnyebbülhetnek, nyugodtan felkereshetik ügyvédjüket, vagy valamelyik cégirodát, nem kell félniük attól, hogy egy esetleges cégmódosítás kötelező törzstőke emelést vonna maga után, ha nem térnek át az új Ptk-ra. A Fővárosi Törvényszék álláspontja tehát megnyugtató pontot tett az ügy végére. Reméljük a vidéki cégbíróságok is így – tehát egységesen fogják értelmezni a Ptké-t.

Gálusz Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .