Menü Bezárás

Kötelező cégmódosításról …

Jövő év elejéig van határideje a cégeknek (kivéve: bt, kkt-k), hogy végrehajtsák a kötelező cégmódosítást.

Mit is jelent a kötelező cégmódosítás?

Az új Ptk. már 2014 óta hatályban van. A cégeket ezen dátumot megelőzően a Gt. szabályai alapján hozták létre, így a társaságok alapokmánya a társasági szerződés, alapító okirat is ennek alapján került elfogadásra. A jogalkotó határidőt szabott az új Ptk-ra történő átttérésre. Ez a leggyakoribb cégformáknál a betéti társaságoknál (bt) és korlátolt felelősségű társaságoknál eltérően került szabályozásra. A Bt-k határideje ez év, 2015. március 15-e volt, ez már lejárt. A Kft-k határideje pedig 2016. március 15-e. Eddig a határidőig kell minden cégnek a kötelező cégmódosítás végrehajtania, ügyvéden, jogtanácsoson keresztül. A kötelező cégmódosítás érdemben a betéti társaságoknál nem jelent komolyabb társasági szerződés változást, az csupán szinte csak formai. A kft-k kötelező cégmódosítása azonban minimum egy jelentős változást hoz a cégek életében: a minimális jegyzett tőke a korábbi 500 ezer forinttal ellentétben immáron már 3 millió forint, azaz erre az összegre kell megemelniük a kft-knek a törzstőkéjüket. Mit is jelent a gyakorlatban mindez?

3 millió forint törzstőkére történő emelés

A kft-kre vonatkozó egyik legégetőbb változás az új Ptk. rendszerében a minimálisan biztosítandó törzstőke drasztikus emelkedése 500 ezer forintról 3 millió forintra. A kötelező cégmódosítás keretében 2016. március 15-ig minden kft-nek 3 millió forintos törzstőkével kell rendelkeznie, ellenkező esetben a cégbíróságok szankciókat, így bírságot, legvégső esetben pedig cégtörlést, és eltiltást alkalmaznak.

és mit is jelent a gyakorlatban mindez, milyen lehetőségei vannak a cégeknek?

A 3 millió forintra történő emelés egy társasági döntést jelent csupán, amelyet a tagok hoznak meg. Sokan (rosszul) úgy gondolják, hogy a 2016. március 15-i határidőig rendezni kell a különbséget pl. bankba. Ez azonban abszolút nem így van! Csupán mint írtam a társasági döntést kell meghozni a törzstőke emelésről, a pénzügyi rendezés határidejét a társaság tagjai maguk határozzák meg és annak módját is.

A társaság tagjai több féleképpen dönthetnek:

  • dönthetnek úgy, hogy pl. 2 év alatt fizetik be bankszámlára vagy házipénztárba ezt a pénzösszeget
  • úgy is, hogy a korábbi eredménytartalékba helyezett eredményből emelik meg részben vagy egészben a törzstőkét 3 millió forintra.
  • vonhatnak be apportot is a törzstőke emelésbe, akár 100%-ban.

Mindezek alapján nem kell megijednie egyetlen kft tulajdonosnak sem akkor, ha nem rendelkezik 2016. március 15-ig a 3 millió forintra történő törzstőke emelés pénzügyi fedezetével.

Mi történik akkor ha a kft nem hajtja végre a kötelező cégmódosítást?

A cégbíróság felhívja majd első körben a cégek figyelmét a jogszerűség helyreállítására. Itt még nagy valószínűséggel bírság nem várható, bár ezt nem merném borítékolni. Amennyiben a cégek nem pótolják a hiányosságot, bírságot szabnak ki, amelynek összege 10 millió forint is lehet. A lépcső utolsó fázisaként, ha a cég mindezek ellenére sem hajtja végre az új Ptk-re történő áttérést, a cégbíróság a céget törli a cégjegyzékből, aminek következménye pl. a társaság vezető tisztségviselőinek 5 évre történő eltiltása.

topcegalapitas.hu

 

Cégmódosítás, cégalapítás, székhelyszolgáltatás központi irodánk: 1027 Budapest, Bem rakpart 50.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .