Menü Bezárás

Kötelező cégmódosítás – nincs automatikus bírság február 1. után…

Nem bírságolják a cégeket automatikusan

Ahogy várható volt, és jósoltam immáron biztos: nem bírságolják automatikusan azon cégeket, amelyek nem tesznek eleget 2013. február 1-is a törvényben rögzített kötelező cégmódosítási teendőiknek. A cégek zöme – főleg a viszonylag kis forgalmú néhány éven belül alakult cégek tartoznak ebbe a körbe – még nem tett eleget a kötelező cégmódosításnak. Emlékeztetőül: ez minden olyan cégre vonatkozik, amely 2012. március 1. előtt alakult, és nem volt benne módosítás 2012. március 1. után.

Egyértelmű dr. Kenesei Juditnak a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának elnökének nyilatkozata, mely szerint idézem: “Nem lesz automatikus bírságolás az elkésett adatszolgáltatás miatt, hiszen a törvény ilyen rendelkezést nem tartalmaz, és az elsődleges cél sem ez, hanem a fiktív cégek kiszűrése”

A bírónő azért hozzátette azt is, hogy mindenki a lehető leghamarabb tegyen eleget eme kötelezettségének, hisz ha ez nem történik meg – mint korábban írtam – törvényességi felügyeleti eljárás indíthatnak, amely során bírságolnak, persze mindezt egy felszólítást után.

Summa summárum a lényeg: ne féljen, nem bírságol a cégbíróság ha elmulasztotta a határidőt, nem üljön fel a hisztériakeltőknek, de azért a következő hetekben, februárban tegyen eleget a kötelezettségének.

A hivatalos információ szerint Budapesten a cégek harmada tett eleget a kötelező cégmódosítási kötelezettségnek, saját belső számításaink szerint az új, tehát 2-3 éves tőkeszegény cégeknél ez az arány még kisebb, még a 30%-ot sem éri el, egyes szegmensekben az arány még rosszabb…

Kötelező cégmódosítás saját ügyfélkörünknek.

Korábbi posztom a kötelező cégmódosítással összefüggésben – január 16-án. 

Gálusz Gábor

1 Comment

  1. Pingback:Transformation

Hozzászólások lezárva.