Menü Bezárás

Kötelező cégmódosítás – február 1. után illetékfizetés és bírság?

Kötelező cégmódosítás – február 1. után nincs illetékmentesség? – “nem bírságol a cégbíróság automatikusan” – friss posztunk !!!

A telefonok forrnak a kötelező cégmódosítás miatt az ügyvédeknél. A cégeknek ez irányú kötelezettségét 2013. február 1-ig kell teljesíteniük. A legtöbb helyen időpontfoglalásra már nincs lehetőség, az ügyfeleket sok helyen csak február 1. után tudják fogadni. Sok emberben felmerül ilyenkor a kérdés, sok ügyvédben / ügyfélben, hogy mi lesz azokkal, akik teljesítik ugyan ez irányú kötelezettségeiket, tehát a kötelező cégmódosítást elvégzik a cégükön ugyan, de azt csúszva teszik meg, akkor mi fog történni?

Sokan olyan információt kapnak, kaptak, hogy ilyen esetben fizetni kell illetéket és közzétételt, tehát a mentesség csak február 1-ig él. Ilyet konkrétan a törvény nem tartalmaz.

a törvény szövege:

Ctv. 129. §.

“(3) A cég képviseletére jogosultak adóazonosító jelének vagy adószámának bejegyzését, valamint a Módtv.-vel megállapított 24. § h) pontjában, 27. § (1) bekezdés a) pontjában, 27. § (2) bekezdés a)-b) pontjában, 27. § (3) bekezdés a) és e) pontjában, 27. § (4) bekezdés b) pont bc) alpontjában, 27. § (6) bekezdés a) pontjában, 31. § (2) bekezdésében, valamint a 36. § (4a) bekezdésében foglalt adatok bejegyzését a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor, ennek hiányában legkésőbb 2013. február 1. napjáig kötelesek a cégbíróságnak benyújtani.

(4) Illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak azt a változást, amely kizárólag a Módtv.-vel megállapított 7. § (4) bekezdésében és 31. § (2) bekezdésében foglalt okiratok benyújtására, vagy a tagok (tulajdonosok) és vezető tisztségviselők (képviselők) Módtv.-vel megállapított további azonosító adatainak, valamint a vezető tisztségviselők adóazonosító számának bejelentésére irányul.”

Több cégbíró és ügyvéd, cégjogban jártas szakember egyértelmű nyilatkozata szerint, ha valaki a kötelező cégmódosítását február 1. után nyújtja be, arra ugyanúgy vonatkozik az illeték és közzétételi díj mentesség. Magyarán, aki eleget tesz a kötelezettségének a jelenlegi jogi környezet szerint, később sem fizet illetéket és közzétételi díjat – szeretném hangsúlyozni, hogy a jelenlegi szabályozás szerint.

Mi lesz a bírsággal? Bírságolnak, ha a cég a kötelező cégmódosításnak csak pl. két héttel később tesz eleget?

A jogszabály 50.000-900.000 forintos bírságról beszél azok esetében, akik késedelmesen tesznek eleget a kötelező cégmódosításnak, változásbejegyzésnek…

Ilyen esetben a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indít, amelynek keretében első körben felszólítja a társaságot a törvényes állapot helyreállítására és nyilatkozattételre – nagyon magas valószínűséggel ilyen esetben, első felszólításkor még nem bírságolnak.

a törvény szövege:

Ctv. 34. §.

(2)146 A cégbíróság 50 000 forinttól 900 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtja azt, aki az (1) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesíti.

Az egyik cégbíróságot megkérdezve, ők a következő előrevetített gyakorlatot mondták el:

 – amikor feldolgozzák a benyújtott kötelező cégmódosítás -okat, utána megvizsgáják, kik nem teljesítették azt

– utána felszólító levelet küldenek ki

– miután ezután sem tettek eleget a kötelező cégmódosításnak a cégek, akkor jön a bírság.

A Fővárosi Cégbíróság kollégiumvezető-helyettese szerint a törvény nem teljesen egyértelmű, nem teljesen pontos a lefolytatandó eljárást tekintve. Azt elmondta Ő is, hogy amennyiben hivatalból vagy pl. a NAV értesítése folytán értesülnek arról, hogy egy cég nem tett eleget a kötelező cégmódosításnak, az esetben törvényességi felügyeleti eljárást tesznek folyamatba. A törvényességi eljárás során pedig elég ritkaságszámba megy az, ha valaki az első levéllel együtt már bírságot kap…

Ez a személyes véleményem is.

Személyes tanácsom az, hogy amennyiben még nem tett eleget a kötelező cégmódosításnak, keresse fel ügyvédjét, és minél hamarabb végeztesse el az ezzel kapcsolatos teendőket, és feleslegesen ne aggódjon, az első hetekben – azaz néhány heti csúszásért – szinte biztos, hogy nem fog bírságot kapni.

Gálusz Gábor  –  kötelező cégmódosítás határidő után is…