Menü Bezárás

Kft-k kötelező törzstőke emelése 3 millió forintra II.

Az Országgyűlés elfogadta a “Ptké”-t, azaz “A Polgár Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről” szóló 2013. évi CLXXVII. törvényt, ami meg is jelent a Magyar Közlönyben 2013. november 8-án pénteken.

Az ominózus jogszabály szabályozza azokat az eseteket, amelyek az új Ptk. hatálybalépésével kapcsolatosak, jelen poszt a Harmadik könyvben foglalt gazdasági társaságokra vonatkozó részt és annak gyakorlati vonatkozásait hivatott közreadni.

Meglévő – három millió forintnál kisebb törzstőkéjű kft-kre vonatkozó rendelkezések

A jogszabály tervezetét már nyáron ismertettük, a Parlamentben talán szeptemberben kezdték el tárgyalni, millió módosító indítvány érkezett, de a törvényt benyújtó miniszter dr. Navracsics Tibor miniszter tartotta magát az eredeti verzióhoz, már ami a cégeket illeti – a többiben voltak az eredetihez képest változások.

A jogszabály szerint, azok a kft-k, amelyek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot 2016. március 15-ig kapnak moratóriumot a törzstőkeemelésre, azzal a komoly kitétellel, hogy ha ezen dátum előtt van változásbejegyzési kérelmük a cégbírósághoz, tehát cégmódosítást eszközölnek, a törzstőke emelése azonnal esedékessé válik (!!!) Tudomásom szerint több indítvány is ki akarta venni ezt a részt a törvényből, de az Országgyűlésen szavazók többsége ezt nem akceptálta, tehát maradt az első módosítással egyidejű törzstőke emelése kötelezettség.

(a jogalkotó a cégbíróságok egyenletesebb terhelése miatt választotta ezt a lehetőséget, emlékszünk az előző kötelező cégmódosításra, amikor az utolsó két hétben annyi munka szakadt a hivatalra január végén, hogy még nyáron sem végeztek a feldolgozásukkal. Az első cégmódosítás-kori jegyzett tőke emelési kötelezettség előbbre hozza a kötelező cégmódosítást, időben egyenletesebb lesz az eloszlása, két év alatt a cégek szvsz legkevesebb 30%-a át érinti valamilyen saját hatáskörű cégmódosítás)

Kell fizetni illetéket közzétételi díjat a kötelező cégmódosításért?

Amennyiben a cégmódosításra csak az új Ptk-val konform társasági szerződés igazításból kerül sor nem kell fizetni sem illetéket, sem közzétételi díjat, tehát illeték és közzétételi díj mentes a módosítás. Amennyiben valaki ezen túlterjeszkedik, más módosítandó adatot is át akar vezettetni, az illeték és közzététel díj köteles, amely kötelezettség a hagyományos szabályok szerint számítandó.

Mi lesz azon kft-kkel, amelyek cégmódosítás eszközölnek 2014. március 15-től, de nem hajtanak végre törzstőkeemelést?

Ami fontos, és a kérdésben is hangsúlyozom, ezt a kötelező törzstőkemelést csak 2014. március 15-től benyújtott kérelmekre kell alkalmazni, nem pedig január 1-től.

Azon cégek, amelyek cégmódosítást, változásbejegyzési kérelmet nyújtanak be 2014 március 15-től és nem emelik meg a törzstőkéjüket, elutasításra számíthatnak a cégbíróság részéről, tehát nem jegyzik be a kérelmükben foglalt változások.

Ezért azt tanácsolom azoknak, akik nem tudnák megemelni a törzstőkéjüket, hogy ha van cégmódosítási igényük március 15 előtt azt próbálják keresztülvezetni a cégjegyzéken még március 15 előtt.

A jegyzett tőke emelése történhet egyébként eredménytartalékból, a korábbi eredmények terhére, történhet tagi készpénzes befizetéssel, de történhet apportálással is.

>>>>  CÉGMÓDOSÍTÁS ÜGYVÉDDEL KEDVEZMÉNYES ÁRON  <<<<

Gálusz Gábor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .