Menü Bezárás

Illetékmentes cégalapítás 2017

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, mint előadó által jegyzett T/13091 számot és “a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről” címet viselő törvényjavaslat 2. oldala tartalmazza a következőt: “A szociális szövetkezet, a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló eljárás illetékmentes.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza – amire elég komoly az esély -, a záró rendelkezés szerinti dátumtól Magyarországon illetékmentesen lehet betéti társaságot, korlátolt felelősségű társaságot alapítani.

A jogszabály záró rendelkezése szerinti hatálybalépési dátum 2017. március 1. Azaz 2017. március 1. után minden bt alapítás, illetve kft alapítás illetékmentes. A rendelkezés a részvénytársaság alapítására nem vonatkozik. Nem vonatkozik a cégmódosításokra sem.

A rendszerváltás óta páratlan helyzet áll elő, hisz sohasem fordult elő, hogy a cégalapítás illetékmentes legyen. Az elektronikus cégeljárás bevezetése után a cégbejegyzési illeték 15.000 forint volt, majd 2012. március 15-től megemelkedett kft-k esetében 50.000, míg bt-k esetében 25.000 forintra. Több más intézkedéssel együtt nagyjából 50%-al csökkent akkor Magyarországon a cégalapítások száma.

A cégalapítás ügyvédi munkadíja szabadáras. Széles a spektrum, kapcsolódó szolgáltatások esetén lehet akár ingyenes is. Ilyen esetben csak az illetéket, a tulajdoni lap díját, és esetleg a személyigazolvány ellenőrzési díját kell megfizetni.

Amennyiben valaki a topcegalapitas.hu-t kéri fel a cégalapítás lebonyolítására, akkor kapcsolódó kedvezmények nélkül egy egyszemélyes kft összköltsége a korábbi közel 70.000 forint helyett maximum 20.000 forintra rúg. Azaz kevesebb, mint harmadába kerül 2017. március 1-e után ugyanaz.

A cégalapítás feltételei 2017-ben változatlanok maradnak.

Gálusz Gábor

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .