Menü Bezárás

Dohánykoncesszió és cégalapítás – amire ügyelni kell…

A dohánykoncessziós pályázatok nyerteseinek kihirdetésére adott reakcióktól volt hangos Magyarország, de inkább a média az elmúlt hetekben. A napokban nyilvánossá vált az új immáron második dohánykoncessziós pályázati kiírás, és még nincs vége, lesz harmadik is: az eredménytelenségi hirdetményben szereplő települések koncessziójának pályázati kiírása.

A pályázatot magánszemélyeknek, természetes személyeknek kell benyújtaniuk, és elég csak a pályázat sikeressége esetén megalapítani a céget. A pályázatban már nyilatkozni kell arról, hogy egyéni vállalkozóként, vagy cégként, meglévő, vagy újonnan alapítandó céggel szeretne a jövőben tevékenykedni a pályázó.

Óvatosságra intek minden koncessziós pályázaton sikeres kanyart vett vállalkozót.

Mire kell ügyelni? – amire sokan ügyelnek…

– a nyertes pályázónak a társaság korlátlanul felelős tagjának kell lenni. (Egy személy korlátlanul felelős tag csak egy cégben lehet). Ez gyakorlatban kizárja a kft-ket, részvénytársaságokat a koncessziós szerződésből. (hallottam olyan felvetést, hogy kft egyik tagja vállal korlátlan felelősséget a társaság szerződésben – ez nem járható út!) Ami járható úgy – ha cégalapításról beszélünk, az a bt alapítás, illetve kkt alapítás is szóba jöhetne, de ott minden tag korlátlanul felel a céges tartozásokért, ez felesleges, gyakorlatilag minden dohány koncesszió-nyertes ügyfelünk határozottan bt alapítás igényével keresett meg bennünket.

–  a cég tevékenységi körei között szerepelnie kel a “Dohányárú-kiskereskedelem”-nek, aminek TEÁOR kódszáma: 4726.

Mire kell ügyelni még? – amire sokan nem (!!!) ügyelnek….

– a társasági szerződésbe bele kell foglalni a cég tagjainak olyan tartalmú nyilatkozatát, amelyben kötelezik magukat, hogy a koncessziós szerződés tartalmát érintően, azzal ütközően nem fogják a későbbiekben módosítani a társasági szerződést. (a cégek legalább 80%-a nem eszerint jár el – látva a kritikus feldühödött, szinte bármire kész veszteseket, veszélyes felületesség)

– figyelni kell arra, hogy a kész pályázatnak megfelelő cég a szerződéskötéskor készen álljon, teljes harci díszben, azaz előbbi nyilatkozatot tartalmazó díszített hatályos létesítő okirattal. Sok szereplő bajban van/lesz, imént említett feltétel teljesítésével kapcsolatban. Nem számolnak a cégbejegyzés gyakorlati átfutásával kapcsolatban (cégbejegyzés gyakorlati bejegyzési határideje 2-10 nap), ami felveti a következő problémát:

A létesítő okiratba foglalt nyilatkozatot tartalmazó céget nem lehet létrehozni egylépcsős egyszerűsített cégeljárásban, iratmintával, éppen az iratminta kötött volta miatt. (ez megnöveli a bejegyzési határidőt) Így két lehetőség adódik:

1. normál eljárásban bt alapítás, előny: – egy lépcső, egyszeri ügyvédi munkadíj, hátrány: – elvileg lassú bejegyzés – (2-10nap-adószám kiadása)+15 munkanap cégbírósági bejegyzés, jelen írás keletkezése után 11 napon belül kell szerződni, ebbe ha ez után történik a cégalapítás, a cégbejegyzés nagy valószínűséggel nem férhet bele, megoldás lehet >>> soronkívüliség (???)

2. egyszerűsített eljárásban bt alapítás, majd módosítás, előny: gyors első lépcsős bejegyeztetés, hátrány: két lépcső, a cégmódosítás bejegyeztetési elhúzódik, ki tudja a kikötés tartalmazó létesítő okirat a határidőre cégbíróság által akceptálásra kerül-e, kérdés utóbbi fontos-e (szerintem nem, a kikötés elfogadása  a lényeg)

A cikk megírása óta eltelt lassan már négy hét, tapasztalataink szerint a cégbíróság egy lépcsős bt alapítás esetén bejegyzi a céget kb. 1 hét alatt. Természetesen ez egy átlag, lehet hosszabb idő is a bejegyzés, az mindenesetre leszűrhető, hogy akinek minden adott bt alapításkor, tehát van telephely-fióktelephely jogszerűségi nyilatkozata, annak érdemesebb az egylépcsős normál bt alapítást választania. Azoknak ajánljuk a kétlépcsős cégalapítást, akiknek nem áll az aláíráskor minden a rendelkezésükre, ilyen lehet pl. telephely-fióktelepnyilatkozat hiánya.

További kizáró okok a koncessziós cég/annak tagjával szemben, amire sokan figyelnek… a precizitás igénye nélkül:

– 18 életévét aki nem töltötte be, nem lehet tagja a koncessziós társaságnak

– aki bűntetett előéletű

– akivel szemben az adóhatóság, vagy vámhatóság jogerősen legalább 100.000 forintot meghaladó mulasztási bíróságot szabott ki a pályázat benyújtásától számított 5 éven belül

– akinek 30 napot meghaladó lejárt köztartozása van, illetve a pályázat benyújtását megelőzően 1 éven belül volt ilyen

– aki ellen dohánytermékkel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos csalás, visszaélés, csempészet miatt bármilyen államban jogerős elmarasztaló bírósági ítélet született, elég az is, ha ilyen eljárás folyamatban van

Nem lehet tagja a koncessziós társaságnak, az olyan társaság (alanti feltételek a koncessziós társaságra is érvényesek):

– amellyel szemben végelszámolás, csődeljárás, felszámolás van folyamatban

– két éven belül mulasztási bírsággal sújtották (ide számít a jogerős és végrehajtható közigazgatási, ill. bírósági határozatban megállapított munkaügyi bírsággal vagy az Art. szerinti mulasztási bírsággal sújtott jogszabálysértés)

– amelyiknek egy évnél régebbi lejárt helyi önkormányzat adóhatósága által nyilvántartott tartozása van (kivéve ha halasztásban részesült), ugyanez igaz, valamennyi adó-vám-társadalombiztosítási járulékokra is. FIGYELEM! Ez a kikötés a letelepedés szerinti országra érvényes, ami nem feltétlenül Magyarország!

Fentiekről nyilatkozni kell a pályázatban, a koncessziós szerződés megkötéséig azonban azokat igazolni is kell.

Amennyiben a topcegalapitas.hu-n keresztül alapítja a cégét, minden fenti szempontot mérlegelnek az eljáró ügyvédek.

Gálusz Gábor     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .