Menü Bezárás

Néhány szó a cégalapítást financiálisan segítő vissza-nem térítendő állami támogatásokról……

Manapság egyre kevesebb a munkahely, legtöbben azzal kell szembesüljenek, hogy akár egy évig nem tudnak munkához jutni, hiába szeretnének dolgozni. Egy meghirdetett állásra – saját tapasztalatból mondom – akár több mint 1.500-an jelentkeznek. A végzettség, tapasztalat, rátermettség éppen ezért sokszor kevés, hisz 1.500 jelentkezőből, csak egyetlen egyet tud felvenni az adott vállalkozás, sokszor még a vállalkozás vezetőjének arra sincs ideje, és kapacitása, hogy minden jelentkező önéletrajzát, pályázati anyagát elolvassa – ami érthető.

Ezen a helyzeten szeretne segíteni a kormányzat, azokon, akik nem találnak állást, de szeretnének dolgozni, akár saját vállalkozásban is. Ha már nincs megfelelő munkahely, hát “teremtsünk” magunk, alapítsunk céget – mindezt állami támogatással!

Itt csak ízelítőt szeretnék adni a lehetőségekről, részletekért, információkért, további lehetőségekért mindenképp keresse fel a Munkaügyi Központokat, illetve az NFÜ oldalait, partnereit!

Cégalapítás állami támogatással

Magyarországon ebben az évben (2013) még biztosan lehetőségük van a cégalapítás előtt állóknak állami támogatást kérniük.

Több ilyen pályázaton is lehet szerezni vissza nem térítendő támogatást új cég alapítása előtt.

Az egyik az álláskeresőknek szánt TÁMOP 1.1.4-es program, a másik pedig a fiatalok (max. 35 év) vállalkozóvá válásának pályázata  TÁMOP 2.3.6.

TÁMOP 1.1.4

Az állami támogatás célja a – bizonyos feltételeknek megfelelő – álláskeresők vállalkozói tevékenységének elősegítése, saját vállalkozás, cég beindításának előmozdítása, azért, hogy vissza tudjanak kerülni a munka világába. A projektet-programot TÁMOP 1.1.4 “Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” névvel illették (Budapest-Pest megye).

A támogatás vissza nem térítendő, és legfeljebb hat hónap időtartamra folyósítható, és a támogatás kezdő időpontjának megfelelő érvényben lévő kötelező legkisebb munkabér összege lehet. Akár hat havi bruttó minimálbért fedez a Magyar Állam, ha új céget alapít – mindezt vissza nem térítendő támogatás formájában!

A kérelmet a munkaügyi központokhoz lehet benyújtani elvileg 2013. december 31-ig, szükség van hozzá egy üzleti terve, és egyéb mellékletekre, melyekhez iránytűt adhat a munkaügyi központ által kiadott iratminta. A pénz folyósítása havonta történik.

Ki nyújthat be kérelmet támogatáshoz?

olyan TÁMOP 1.1.4(-11/1) programban résztvevő álláskereső:

– aki egyéni vállalkozás keretei között vagy

új induló társas vállalkozás, cég személyesen közreműködő tagjaként-

– akár működő társaság vállalkozás most csatlakozó személyesen közreműködő tagjaként

– vagy őstermelőként

oldja meg saját maga foglalkoztatását.

Ha nincs munkahely, teremtsünk magunkat egyet, foglalkoztassuk magunkat, saját vállalkozásunkban – röviden ez a projekt célja.

A vállalkozóvá válási támogatás hivatalos kiírása.

TÁMOP 2.3.6.B-12/1 – “Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban

A kormányzat rájött arra, hogy a munkanélküliség által leginkább érintett csoport a fiatalok csoportja – különösen a pályakezdők.

A kiírt projekt célja az első vállalkozásukat indító fiatalok (pontosabban: más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező 35 év alattiak) támogatása a kovergencia régiókban (budapesti, pest-megyei cég nem pályázhat – pesti, pest-megyei lakos igen, ha a cég vidéki) feltétel továbbá, hogy csak az pályázhat, aki részt vett a TÁMOP-2.3.6.A-12/1. konstrukciójában (ez gyakorlatilag egy képzés, ami sikeres elvégzés esetén ingyenes)! A képzés nyár elején indul. Gyakorlatilag a 2.3.6. B-vel kell foglalkozni, erre kell jelentkezni, az “A” hozzá tartozik, szerves része.

A támogatás mértéke: egyéni vállalkozás és mikrovállalkozás esetében 3 millió forint, míg társas vállalkozás esetében az igényelhető maximális támogatás 6 millió forint. A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. A támogatott projekt összes elszámolható költségének 90%-a lehet a támogatott összeg, amelyből legalább 30, legfeljebb 50%-át kell adnia a bérjellegű kiadásoknak (pl. bérköltség, járulék). Mezőgazdasági, fuvarozási tevékenységgel nem lehet pályázni.

A pályázatok beadása 2013. június 3-tól lehetséges. Az értékelés, elbírálás pedig folyamatosan zajlik. Céget alapítani csak az üzleti terv jóváhagyása után lehet!

TÁMOP-2.3.6.B-12/1

FIVOSZ információk  TÁMOP 2.3.6-ról

Gálusz Gábor