Menü Bezárás

Cégalapítás : székhely

Cégalapításkor az egyik minimum, a cég székhelyének megadása. Telephely, fióktelep megadása nem kötelező. Apropó telephely, székhely. Sokan nincsenek tisztában a két fogalommal, azok különbségeivel. A telephely ugyanabban a városban, községben lévő telephelyet jelent, mint ahol a székhely van. A fióktelep pedig a székhely városától, községétől különböző helyen lévő telephely. Külföldön lévő telephely értelemszerűen fióktelepnek számít. Cégalapításkor szabály ilyenkor az, hogy csak akkor jegyezhető be külföldi fióktelep, ha azt a külföldön már helyi Cégbíróság regisztrálta.

A cég székhelyén – a korábbi szabályozással ellentétben – már nem kell üzleti tevékenységet végezni. Ez annyit jelent, hogy a székhely leszűkülhet csak iratátvevő, iratiktató, levelezési címre is – ez külföldön már nagyon régi gyakorlat. Magyarországon ilyen lehet pl. a székhelyszolgáltatással biztosított székhely. Azonban csak postafiókcím nem adható meg a cégnyilvántartásban, a cég társasági szerződésében. A törvény megengedi azt is, hogy maga az ügyvédi iroda legyen a cég székhelye, de csak abban az esetben ha a céget ott alapították. (Ez a lehetőség később már megszűnt)

Ha a cég székhelye csak “iratfogadó” hely, azesetben van lehetőség megadni központi ügyintézési helyet.

A jelenlegi szabályozás szerint az eljáró cégalapítást végző ügyvédnek ellenőriznie kell a székhelyhasználat jogszerűségét. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az ügyvéd kér pl. bérleti szerződést, székhelyhasználati hozzájárulást vagy valami olyan okiratot, amellyel az alapítók tudják igazolni azt, hogy a székhelyhez jogilag közük van, hacsak használati szinten is. Persze a tulajdoni lap ellenőrzése ez esetben sem maradhat el, az más kérdés, hogy földhivatalba manapság már kevés ügyvéd küldi az ügyfelet, tekintve az elektronikus lekérdezés lehetőségére.(TAKARNET)

Ami fontos a székhellyel kapcsolatban: cégtábla.

Ezzel kapcsolatban egzakt meghatározás nem ismeretes,  ami alapvető igény bírósági állásfoglalás alapján az az, hogy annak ellen kell tudnia állnia külső természeti behatásokra. Ez annyit jelent, hogy pl. egy egyszerűen kihelyezett nyomtatott papírlap ilyen célra nem felel meg, annak viszonylag tartósnak kell lennie. Cégtábla nem megléte esetén felfüggeszthetik a cég adószámát, és kérhetik akár az adószám, illetve a cég törlésére irányuló eljárás megindítását is.

Gálusz Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .