Menü Bezárás

Cégalapítás – A cégnév…. 1.

A cégnév tartalmi elemeit jogszabály határozza meg, és ugyancsak jogszabály határozza meg a milyen követelményeknek kell megfelelnie a cégnévnek.

A cégnévnek legalább az un. vezérszót, és a cégformát tartalmaznia kell. A vezérszó a cégnévben a legelső helyen álló elem.Ez teszi lehetővé a cég azonosítását, illetve más, vagy hasonló cégnevű cégektől való megkülönböztetését. A vezérszó bármilyen betű, szám, szó kombinációja lehet, még a magyar helyesírás szabályinak sem kell, hogy megfeleljen. Tartalmazhatja a tagok nevét, vezetéknevét, mozaikszót, lehet idegen nyelven írt szó is, de ezt mindenképp latin betűvel kell írni.

A cégforma a választott társasági típust jelent, tehát:

– kkt, közkereseti társaság

– bt, betéti társaság

– kft, korlátolt felelősségű társaság

– zrt, zártkörűen működő részvénytársaság

– nyrt, nyilvánosan működő részvénytársaság

Nonprofit gazdasági társaságok esetén a non-profit jellegre a cégnévben is utalni kell, mégpedig a társasági forma megjelölése előtt.
Kötelező rövidített cégnév meghatározása is. Ez vezérszóból, és cégforma rövidített változatából szokott állni. A vezérszó az új szabályozás szerint nem lehet különböző a hosszú cégnévben szereplő vezérszóból. Manapság a gyakorlatban a hosszú és rövid cégnév csak a cégforma kiirásában különbözik egymástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .