Menü Bezárás

Cégalapítás és cégbejegyzés 2013 nyara…

Manapság a cégalapítás előtti kérdések toplistáját a bejegyzési határidőre vonatkozó kérdés vezeti. Itt a leendő cégtulajdonosok leggyakrabban igazán nem is a cégalapítás utáni cégbejegyzésre, pl. cégjegyzékszám megadásának gyakorlati határidejére gondolnak, hanem magára az adószámra

Miért annyira fontos az adószám?

Mert adóköteles tevékenységet adószám hiányában végezni nem lehet. Nem lehet számlázni adószám hiányában, végzés hiányában pedig még bankszámlát sem lehet nyitani.

Mikor kapja meg a társaság cégalapítás után az adószámot?

Ma már nincs gyakorlatilag olyan, hogy egy cég kap adószámot, és azután még várni kell sokat a cégbejegyzésre. Adószámot szinte a cégbejegyzéssel egyidejűleg kapnak a társaságok. Így az adószám megállapítása és a cégbejegyzés gyakorlatilag már nem különül el egymástól. Az adószámról a cégbejegyző végzésből tájékozódhatunk, az még az igazsághoz tartozik, hogy a tanúsítvány, ami kb 3/4 órával a cégbejegyző végzés előtt jön is tartalmazza ezt, tekintve azonban a cégalapítás utáni 2-10 napos bejegyzési időt, bátran mondhatjuk, hogy ebben az intervallumban már nincs jelentősége a 3/4 órának.

A cégbejegyzés fázisai a cégalapítás után

1. illeték átutalás, jóváírás (cca. 2 nap) – az ügyvéd által a cégalapítás során beszedett illetéket el kell utalni. Ez jóvá kell, hogy íródjon az államkincstár bankszámláján melyről egy igazolást küld az ottani rendszer. Ez az igazolás nélkülözhetetlen a cégbejegyzéshez, ennek hiányában a cégbíróság nem jegyzi be a céget. Itt úgy lehet gyorsítani, ha cégalapítás előtt már akár napokkal a tagok átutalják a cégeljárási illetéket, így amire elmennek az ügyvédhez, már van egy igazolás, ez gyorsíthat az egészen 2 napot. Ez az egyik leginkább cégbejegyzési határidőt befolyásoló tényező. (Befolyásolható, előre utalással.)

2. cégbejegyzési kérelem és iratok elektronikus beadása az ügyvéd részéről (cca. 1 nap)

3. adóregisztrációs eljárás (cca. 1 óra – 8 nap) – ezt  a NAV végzi, előtte a cégbíróságot már megjárja az ügy, a cégbíró ebben a fázisban vár az adószám kiadására. Ez a leginkább hektikus, és esetlegesen legidőigényesebb cégalapítási-cégbejegyzési fázis. Jó esetben a beadástól számítva néhány órán belül megkapja az adószámot a cégbíróság és a cég, rossz esetben 8 napot kell várni a társaság bejegyzésére. Mitől függ hogy néhány óra, vagy 8 nap? Megfigyelésünk (ebben vannak statisztikák is), illetve az egyszerű logika szerint az üzleti múlttal rendelkező ügyfelek – akiknek volt már cége, vagy akár egyéni vállalkozása) lassabban kapnak adószámot, ott jellemzően jó pár nap annak kiadása, elhúzódik az adóregisztrációs eljárás… az olyan cégalapításon átesett cégtulajdonosok, ügyvezetők járnak a bejegyzési idő szempontjából a legjobban, akiknek üzleti vállalkozásuk még nem volt, hiszen ott nincs mit átvizsgálni. Ha az eljárás idő itt több napot, akkor a cégbíróság felfüggeszti az eljárást az adószám megállapításáig. Gyorsítani, befolyásolni úgy lehet az eljárást, ha olyan személy alapít céget, akinek nincs céges, vállalkozói múltja (irreleváns, hogy van-e adótartozása). (Befolyásolható, ez esetben a nyolc nap egy napra, órákra rövidülhet.)

4. effektív cégbejegyzési fázis (cca. 1 óra) – miután az NAV az adószámot megadta a társaságnak, azt megküldi a cégbíróságnak, amely azt 1 órán belül bejegyzi. (Gyakorlatilag nem befolyásolható.)

Összegezve

A cégbejegyzésre, ami gyakorlatilag egybeesik az adószám megállapításával, a leggyakrabban aláírástól kb 2-3 napot kell várni. Kivétel ez alól, ha az adóregisztrációs eljárás elnyúlik, azért mert van valamilyen üzleti múltja a társaság tagjainak, ügyvezetőjének. Akkor lehet akár aláírástól számítva 10 nap is az adószám megállapítása, cégbejegyzés. (itt mindegy, hogy milyen az üzleti múlt, ez nem érinti a határidőt)

A leggyorsabb akkor lehet egy cégalapítás, adószám megállapítás és bejegyzés, ha:

  • 1. az illetéket előre átutaljuk, még cégalapítás előtt, és
  • 2. olyan személy alapít céget, akinek még nincs üzleti múltja.

Amennyiben a topcegalapitas.hu közreműködésével alapítja cégét, akkor a bejegyzésről e-mailben, és telefonon is értesítést kap, írásbeli végzést pedig postai úton is kaphat, anélkül, hogy a Bem rakparti irodába be kelljen fáradnia.

szerző: Gálusz Gábor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .