Menü Bezárás

Cégalapítás – cégnév 2.

A gyakorlatban azt eldönteni előre, hogy egy cégnevet a Cégbíróság elfogad-e, nagyon nehéz, 100%.-os recept nincsen. Nagy valószínűséggel, ami kb. 95%, azért megfelelő szakember el tudja dönteni, hogy a cégalapítás során megadott cégnév elfogadható-e vagy sem. Mire figyeljünk, milyen kritikériumoknak kell megfelelni a gyakorlatban?

A cégnévnek markánsan különböznie kell minden létező cégnévtől. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a cég vezérszavának, (első tagjának), legalább 4-5 karakterrel el kell térnie a Cégnyilvántartásban már szereplő cégnévtől. Szándékosan írtam már “szereplő”-t, és nem “létező” cégnevet. Ugyanis a Cégbíróság név szempontjából foglaltnak tekinti a már törölt, felszámolt, megszűnt cégek neveit is. Ha egy céget töröltek 1995-ben pl., akkor azt  már nem választhatja senki sem, sőt attól 4-5 karakterrel el kell térni.

A profilbeli különbség alapvetően nem számít eltérésnek. Tehát ha egy Cégjegyzékben szereplő cégnévhez erősen hasonlít a kitalált cégnevünk, nem megoldás, ha hozzátessszük pl. a “kereskedelmi” kifejezést, mint profilt.

Profil  megadása már nem kötelező, manapság viszonylag ritka. A Cégbíróság cégalapításkor, cégnév módosításkor számeltérést már nem enged meg. Annak idején divat volt az, hogy ha  már létezett egy cégnév, akkor azt gyorsan kiegészítették egy évszámmal. Ugyan a számtoldás, évszám toldás nem tiltott, de ez nem számít eltérésnek. Pl. A “Hotel Buda Kft” létező cégnév, akkor a “Hotel Buda 2010”-et a Cégbíróság a legújabb gyakorlat szerint nem fogja akceptálni.

Települések cégnévben történő szerepeltetése külön engedélyhez kötött, ezt csatolni kell a cégbejegyzés kérelmezésekor.

Írásjelek, kötőjelek, pontok stb. , írásjelek beillesztése a cégnévbe  megint csak nem számít eltérésnek.

Nem kell megijednie annak, aki attól tart, hogy a nem megfelelő Cégnév választása miatt felesleges költségekbe veri magát… a cégalapításkor befizetett illetéket kétszer fel lehet használni (2017-től már nincs illeték), tehát mégegyszer – egy esetleges elutasító végzés után – nem kell mégegyszer megtérítenie azt. Az eljáró ügyvédek többsége sem kér ilyenkor plusz felárat, tehát közvetlen anyagi vonzata nincs egy újabb kérelemnek, csupán időkiesés – ennek elkerülése  miatt kell megfelelő, tapasztalt szakembert választani a cégalapítás lebonyolítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .