Menü Bezárás

Cégalapítás: adózási forma kiválasztása 1.

Cégalapítás során a cégeljárásban jogi képviseletet ellátó ügyvédnek a formanyomtatványon meg kell adnia az adózás módját.

Ez az általános forgalmi adóra, azaz Áfa-ra vonatkozó választást jelent. Meg kell gondolni, fontolni, hisz az egyes lehetőségek között később csak kötötten lehet “ki-be járni”, általában csak év végén lehet változtatni. Cégalapítás előtt érdemes megkérdezni könyvelőt, hogy a cégalapítás során az ügyvéd a megfelelő információt kapja meg a céget alapítótól. Rossz választás esetén a céget akár anyagilag az ellehetetlenülés szélére sodorhatjuk. Nálunk (http://topcegalapitas.hu) Önt informáljuk részletesen az esetleges adózási lehetőségekről, tekintettel arra, hogy cégcsoportunk könyveléssel is foglalkozik.

Alapvetően azt kell átgondolni, hogy alanyi áfamentességet választunk, vagy normál áfa-szabályok szerint szeretnénk-e adózni. Alanyi áfamentesség választása esetén áfát nem kell felszámítani, igaz le sem lehet vonni áfát a beszerzések után. Ez első hallásra egész jól hangzik, hisz ennyivel olcsóbban adhatjuk az adott terméket, szolgáltatást – hisz nem számítunk fel áfát – miközben versenytársaink igen. Igenám, DE: mivel a beszerzések áfásak, alanyi áfamentes cég azt nem vonhatja le, ezért hiába nem számláz áfát az értékesítések, szolgáltatásnyújtások után, azt mégis tovább kell hárítania, hisz neki a beszerzéskor az áfát meg kellett fizetnie. tehát ha valaki 100+ Áfa-ért beszerez valamit, azaz 125-ért, a termékét nyilván 125+árrésért tudja az ésszerű gazdálkodás mellett értékesíteni. Az áfát felszámító – normál áfával adózó – cég ugyanezt teszi, de ő a beszerzésének áfáját, áfa formájában továbbszámlázhatja. 10 Ft árrés esetén az alanyi mentes számláz 135-öt, – ő áfát nem számíthat fel, de mégis továbbhárítja, az áfás pedig számláz 110+25%áfát, tehát 137.5,et, de ennek 20%-át áfa formájában számlázza tovább, amit a vevő visszaigényelhet.  Így az áfát továbbszámlázó cég ügyfelének a termék 110-be kerül, az alanyi mentestől vásárlónak pedig 135-be…. Így látszólagos előny, gyakorlati értelemben abszolút hátrányba fordult. Alanyi áfamentességet választani akkor éri meg, amikor a beszerzések áfája elenyésző, ilyenek a szolgáltatások szektora, pl. könyvelők, fodrászok stb. -, ill. ahol nagy a hozzáadott érték. Itt a nagy hozzáadott érték után áfát nem kell számítani, és a kis “beszerzési költség” áfája pedig még “lenyelhető” – itt versenyelőny mutatkozik az alanyi áfát számlázó javára. Tehát cégalapítás előtt kérje ki mindenképp könyvelő, adótanácsadó véleményét. Ha nálunk alapít céget ezt helyben megteheti.

folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .