Menü Bezárás

Cégalapítás 2012 – változások lecsapódása a statisztikában

2012 a változások éve a cégalapítás világában. 2012. január elsejétől bevezették az adóregisztrációt. Ennek a lényege az, hogy az Adóhatóság, NAV már nem adja ki automatikusan az adószámot a cégalapítás után, a cégbejegyzés előtt (eddig egy automata állapította meg automatikusan- mindenki kapott), hanem akár egy nyolc napig elhúzódó eljárás végén osztják ki azt. Nem csak az időtényező jött be pluszként, hanem akár el is utasíthatják az adószám kiadását, tehát nem kap a cég adószámot bizonyos feltételek beállása esetén – erre jó párszor került sor.   Ha nem kap adószámot a cég, akkor pedig a Cégbíróság elutasítja a bejegyzési kérelmet minden esetben. Tegyük hozzá, az ügyfél cégalapítás előtt kérhet előzetes kontrollt a NAV-tól. Ezt 30 napon belül állítják ki, és 15 napig érvényes. Tudni kell, ez az igazolás csak az adóregisztrációra vonatkozó feltételek teljesülését hivatott vizsgálni-igazolni.

Március 1-től pedig emelkedett a cégalapítás illetéke. Differenciálják a cégalapítókat aszerint, hogy jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságot akar-e valaki alapítani, vagy pedig a nélkülit. A kft alapítás illetéke 50.000 forint lett, a Bt alapítás illetéke pedig 25.000, korábban mindkettő 15.000 forint volt.

Szigorodtak a szabályok más téren is. Az ellenjegyző ügyvédnek, jogtanácsosnak, cégalapításkor nem elég szemrevételezni az okmányokat, lakcímigazoló kártyát stb. hanem számítógépen egyeztetni kell a központi nyilvántartással. Eddig ez csak lehetőség volt, most már kötelező, és díja is van, ami cca. 1.700 forint magyar magánszemélyek esetében. A Cégbíróság felé igazolni kell a székhelyhasználatot, e-hiteles tulajdoni lapot kell lekérni, melynek díja 3.600 forint.

Eddig egy cégalapítás a topcegalapitas.hu weboldalon keresztül céget alapítóknak 32.000 forintból kijött, most ugyanez, egyszemélyes kft esetében, több mint 70.000 forint, és mindez úgy, hogy a munkadíj nem változott – nem emelkedett!

Nyilván fenti – nem teljes körűen leírt – változtatások erőteljesen kihatottak a cégalapítások számára. 2011 utolsó heteiben, illetve február utolsó hetében drasztikusan nőtt a cégalapítások száma (3299 cégalapítás volt, ami több mint 200%-os emelkedés az előző hónapok áltlágohoz képest), márciustól ez erőteljesen csökkent. Én speciel kb. 40%-os visszaesést prognosztizáltam, a valóság nagyjából 50% körüli. Korábban legalább 800 céget alapítottak hetente, most már a harmadik egymást követő héten kevesebb mint 500, több mint 400 a cégalapítások száma. A legbrutálisabb, a legnagyobb visszaesést produkáló időszak a márciusi változások életbelépésének hete volt, amikor kevesebb mint 300 céget, egész pontosan 269 alapítottak Magyarországon…  ez egy vákuum-időszak jelzőszáma, hisz a várakozások miatt sokan előrehozták a cégalapítást az előző hetekre, a következő három hétben állt be egy cca. 400-450 darabszámra a cégalapítási ráta.

Gyakrabban alapítanak betéti társaságot, ennek oka nyilván az eljárási illeték differencia. Azért az meglepő, hogy egy 35.000 forintos illetékemelkedés, illetve eljárás-lassúbbodás miatt Magyarországon fele annyi céget jegyeznek be, mint korábban. Ha valaki céget akar alapítani, komoly szándékkal, azt nem rettenti vissza, illetve nem rettentheti vissza az cégalapítási, eljárási illeték 35.000-al történő emelkedése. Az, hogy lassabban lehet céget alapítani, (eddig következő napra  be is jegyezték a céget, most egy hetet általában kell várni a bejegyzésre), sem lehet eltántorító indok, hisz ha valaki komoly szándékkal akar céget alapítani, az kivárja azz az egy-két hetet.  A visszaesés nem magyarázható egyéb más folyamatokkal, gondolok itt az adó, egyéb kiadásnövekedéssel járó kormányzati intézkedésékre. Ez abból látszik, hogy a cégalapítási kedv visszaesése, egyértelműen március, azaz a cégjogi-illetékváltozások dátumára tehető, a kormányzati intézkedések ezeket javarészt megelőzték. Kicsit elszomorító a helyzet, hisz ez azt mutatja, hogy a korábbi cégalapítások egy hányada, majdnem, akár fele is, komolytalan volt, mert ha a cégalapítók fele visszalép a cégalapítási szándékától, ha emelkedik az eljárási illeték 35.000 forinttal, akkor nem beszélhetünk másról, csak minden komoly alap, -elhatározás nélküli, mert-miért-ne tömeges cégalapítási “indítékról”. Ha ez igaz, akkor kimondható már ebből a prejudikált “tény”-ből: az elmúlt években alapított cégek egy komoly hányada halálra van ítélve.  Akinek van elképzelése, komoly cégalapítási szándéka, az nem lép vissza néhány tízezer forintos illetékemelkedés, illetve időben egy héttel kitolódott bejegyzés miatt. Azt hiszem, ezt nem kell tovább magyarázni.

Gálusz Gábor