topcegalapitas.hu - cégmegszüntetés 2019 Magyarországon, bt megszüntetése 2019, kft megszüntetése 2019, cég megszüntetés 2019-ban, végelszámolás 2019 olcsón
2019-ben is cégalapítás és székhelyszolgáltatás, kft alapítás Budapest, Újlengyel akciók...

hotline telefon a cégalapítás és székhelyszolgáltatás ügyfélszolgálathoz.
 
06 (1) 235 0566
  06 (30) 386 2070

Ügyfélfogadás:

H-Cs: 8.30 - 17.00
P: 8.30 16.00 
 
1027 Budapest,
Bem rakpart 50. I/1.
Margit híd budai hídfő
központi iroda, cégiroda

további irodáink:

1063 Budapest,
Szinyei Merse u. 10.
székhelyszolgáltatás
 
1027 Budapest,
Bem József  u. 6.
székhelyszolgáltatás
 
az irodák ügyfélfogadása:
H-Cs: 8.00 - 16.30
P: 8.00 15.30

2724 Újlengyel,
Petőfi Sándor u. 48.
székhelyszolgáltatás
 
az iroda ügyfélfogadása:
H-Cs: 9.00 - 17.30
P: 9.00 16.30

1173 Budapest,
Pesti út 237.
könyvelés

1055 Budapest,
Kossuth Lajos tér 18.
profi pályázatírás
Székhelyszolgáltatás szerződéskötés bármely  ügyvéd előtt,  az ország több ezer pontján.
 
    
Számíthat ránk mindenhol.


Cégünk pénzügyileg stabil vállalkozás az Európában piacvezető Bisnode cégminősítő szerint is. Megkaptuk tőlük az AA-s minősítést, melyre a magyar vállalatok 1.75%-a jogosult...


  
Cégalapítás menete 2019-ben
 
- Kapcsolatfelvétel telefonon, időpont egyeztetés

- Adatlap küldés ügyfélnek, szövegszerkesztővel történő kitöltés, visszaküldés   e-mail címünkre

- Személyes megjelenés, konzultáció

- Iratok aláírása

- Cégbíróságra történő beadás

- Cégbírósági bejegyzés

- Végzés kézbesítése, telefonos értesítés

- Banknak e-akta küldése

 

 

Társaságok iratmintái
 
  Egyszemélyes kft alapító okirat
  Kft társasági szerződés
  Bt társasági szerződés
  Egyszemélyes zrt alapító okirat
  Zrt alapszabály


Cég megszüntetése 2018  - végelszámolás

Keresünk megbízható, korrekt könyvelőket hosszútávú együttműködésre...

.

.

.

.

Felhívjuk T. Ügyfeleink figyelmét, hogy cégünk 2018. május 7-e után végelszámolással nem foglalkozik!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 


 

Ha cége csak veszteséget termel, csak viszi a pénzét, fizetnie kell a könyvelőt, közterheket mindezt anélkül, hogy reménye is lenne a következő időszakban a vállalkozása növekedési pályára állításában, az egyik, talán legoptimálisbb megoldás probémájára a végelszámolás, tehát a cég megszüntetése (legyen az bt megszüntetés, kft megszüntetés)


 


Mi a végelszámolás?

A végelszámolás a gazdasági társaság jogutód nélküli megszüntetését jelenti, melynek során a végelszámoló számba veszi a cég vagyonát, a kötelezettségeket kiegyenlíti, és a fennmaradó vagyont felosztja a tulajdonosok között, majd a céget törölteti a cégjegyzékből (ügyvéden keresztül), melyek mellett természetesen a volt vezető tisztségviselővel együtt eleget tesznek a számos számviteli, adójogi kötelezettségeiknek (könyvelőn keresztül). Csakis olyan esetben szüntethető meg a társaság, ha vagyona fedezi a tartozásait, a végelszámolás feltétele, hogy ne maradjon a cég törlése után kielégítetlen hitelező igény. A végelszámolás során, mind az ügyvédnek, mind a könyvelőnek vannak feladatai. A cégbíróság előtt csakis ügyvéd, jogtanácsos képviselheti a céget, ügyvéd, jogtanácsos igénybevétele kötelező - az eljárás elektronikusan zajlik! A végelszámolás, cégmegszüntetés folyamatában a cégbíróság csak regisztratív funkciót végez.

FONTOS!  Nem megoldás - általánosságban - ha cégét eladja ismeretleneknek. A cégeladás után, rengeteg problémája származhat abból, ha ismeretlen személyek átveszik a cégét, és hazardíroznak azzal. Manapság egy volt cégvezető akkor is felel a cégért, ha eladta, akár 5 éves eltiltásban is lehet része, ha később a céget megvásárlók fantomizálják a céget, illetve olyan helyzet elé állítják a cégbíróságot, amelynek a vége, cégének a hivatalbóli törlése lesz. Ha mégis értékesíti cégét, akkor csakis megbízható partnerekkel tegye azt, elkerülve az esetleges negatív jogi konzekvenciákat.

 

Cég megszüntetés 2018-ban (bt megszüntetése, kft megszüntetése ) , végelszámolás menete 2018-ban (mi a teendő?):


1. telefonos kapcsolatfelvétel a 06 1 235 0566 vagy a 06 30 386 2070-es telefonszámon

2. első személyes találkozó- első iratszerkesztés. Konzultáció, melyre a tagoknak csak az okmányaikat kell elhozniuk - ekkor határozza el a cég a cégmegszüntetést, végelszámolást

3. cégbíróság bejegyzi a végelszámolás megindítását

4. könyvelő igénybevételével a cég volt vezető tisztségviselője, és a végelszámoló teljesíti a számviteli-adójogi feladatait

5. második személyes találkozó - második iratszerkesztés. Második alkalommal a következő dokumentumokat kell elhozniuk:

  • végelszámolás utolsó üzleti évéről készült számviteli törvény szerinti éves beszámoló
  • vagyonfelosztási javaslat
  • végelszámolási időszak gazdasági eseményeit bemutatásáról szóló összefoglaló értékelés (zárójelentés)
  • 2009. december 31-ig fennállott jogviszony tekintetében a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság, ezt követően az állami adóhatóság igazolását a társadalombiztosítási kötelezettséggel járó kifizetések teljesítéséről
  • az előterjesztett iratok, illetve a vagyonfelosztási javaslat elfogadásáról rendelkező határozat
  • a beszámoló elektronikus közzétételének igazolása

Ügyvéden keresztül a végleges cégtörléshez az iratok benyújtása a cégbíróság felé.

6. A cégbíróság törli a céget a cégjegyzékből - miután az adóhatóság elektronikusan megküldi részére az "engedélyt".

 

Ügyvéddel összesen - jó esetben - kétszer kell találkozni. Tudni kell, hogy a cég megszüntetése, a végelszámolás nem egy-két napos feladat, legalább kettő-három hónapot igénylő eljárás.

Tudni kell, hogy a legfőbb szerv a végelszámolás egész ideje alatt, amíg nem törlik a cégjegyzékből a céget, bármikor megszüntetheti a végelszámolást - tehát folytathatja a cég a tevékenységét !

FONTOS! A végelszámolás alatt lévő cégnek végig - így a végelszámolás alatt is - rendelkeznie kell pénzforgalmi betétszámlával. Ennek hiányában adóvisszatérítést a NAV nem tud teljesíteni, illetve bármikor bírságolhat ! Ne szüntesse meg bankszámláját a végelszámolás, és az adóvisszatérítések lezárásáig!

 

Mire érdemes ügyelni - ill. mik lehetnek a cég megszüntetésének végelszámolás keretei között történő akadályai?

- rendezetlen könyvelés, le nem könyvelt könyvelési tételek

- tagi kölcsön, nagy összegű tagi kölcsön

- nagy összegű házipénztár, ki nem vett nyereség


Cég megszüntetése, végelszámolás, kft megszüntetés, bt megszüntetés...


 

RÉSZLETES ISMERTETŐ 2018

 

Végelszámolás, cég megszüntetés formái:

 

Végelszámolás - jogi személyiséggel bíró cégek ( Kft - Zrt - Nyrt ) végelszámolási eljárása

 

A cég megszüntetése - végelszámolás részletes leírása


I. A végelszámolás elhatározása. A végelszámolás megindításáról szavaz a társaság legfőbb szerve, eldönti a végelszámolást, annak kezdő időpontját (ez nem lehet korábbi, mint a határozat meghozatalának napja) határoz arról, hogy ki legyen a végelszámoló, és határoz a végelszámoló díjazásáról. Fontos, hogy nincs lehetősége a cégnek a végelszámolás mellett dönteni, amennyiben a cég ellen felszámolási eljárás van folyamatban! A végelszámolás kezdő időpontjától a cég vezető tisztségviselőjének, ügyvezetőjének stb. megbízatása megszűnik, innétől kezd a céget a végelszámoló jegyzi, képviseli. A leggyakoribb eset, hogy a társaság ügyvezetője lesz a végelszámoló, azonban bárki megválasztható, aki egyébként megfelel a vezető tisztségviselés törvényi feltételeinek. Tudni kell, hogy végelszámolónak gazdasági társaság is megválasztható (lehet akár jogi személyiség nélküli is).

 

II. A korábbi vezető tisztségviselő feladatai:  megbizatása a végelszámolás kezdő időpontjától megszűnik, azonban vannak még feladatai, a végelszámolás kezdő időpontját követő 30 napon belül:

 - tájékoztatási kötelezettségek

1. A végelszámolás kezdő napját megelőző napi fordulónappal (!!!) elkészíti a tevékenységet lezáró beszámolót, adóbevallásokat tesz, és elvégzi mindazokat a feladatokat , melyeket az adójogi, számviteli szabályok rá hárítanak. Mindezen iratokat átadja az arra illetékes végelszámolónak.

2. A végelszámolót informálja a folyamatban lévő ügyekről

3. iratjegyzéket készít a nem selejtezhető és titkos minősítési iratkról, és ezt valamint a teljes irattári anyagot átadja a végelszámolónak

4. mindezek mellett tájékoztatja a végelszámolás megindításától a munkavállalókat (szükség esetén a szakszervezetet, üzemi tanácsot)

A tevékenységet lezáró beszámoló elkészítésének célja az, hogy összesítésre kerüljön a végelszámolás kezdő időpontjában a cég teljes vagyona.

- bevallási kötelezettségek

A társaság korábbi vezető tisztséviselőjét terhelik a cég záró adóbevallásainak elkészítése, elkészíttetése, (a végelszámolás tevékenységet lezáró 71. sz. bevallásának, az áfa bevallásnak, 01. sz. 08. sz. bevallásnak a beadása) Ezeket a bevallásokat a végelszámlás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kell beadnia.  Minden egyes olyan adónemről adóbevallás adandó amelynek a végelszámolni kívánt cég egyáltalán alanya. Ezeket a bevallásokat a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal kell benyújtani.

Amennyiben a volt vezető tisztségviselő ezeket a bevallásokat stb. nem adja be időben a polgári jog kártérítési szabályai szerint felel, ez mellett pedig a végelszámoló kérelmére a cégbíróság súlyos bírságot is megállapíthat a terhére.

 

III. A végelszámolás bejelentése - lefolytatása

A végelszámolás elhatározására irányuló döntést ügyvéden, jogtanácsoson keresztül be kell nyújtani a cégbíróság felé változásbejegyzési kérelmen keresztül a határozattól számított 15 napon belül. Ezt követően a cégjegyzékben a cégnév mögött látható lesz a "v.a." toldat, ezután minden céges iraton a cég neve mögé ezt a toldatot kell tenni. A céget innéttől fogva a végelszámoló jegyzi, aki nem fontos, hogy megyezzen a cég korábbi vezető tisztségviselőjével (különösen ez akkor lehet előnyös, ha a cég korábbi ügyvezetője, vezető tisztségviselője elhagyta az országot). Fontos, hogy amennyiben a végelszámolónak nincs 36 órát meghaladó munkaviszonya, fizetett járulékalapja, akkor a végelszámolói státusz is bejelentés köteles.

A végelszámolás kezdetét, tényét közzéteszi a cégbíróság a Cégközlönyben, ez a cégbírósági változásbejegyző aktushoz képest kb. 2 héttel történik meg. A közzétételtől számított 40 napon belül jelenthetik be a hitelezők az igényeiket, melyről a végelszámoló nyilvántartást, jegyzéket kell vezessen. A végelszámolónak meg kell jelölnie az elismert, és a vitatott követeléseket. Nagyon fontos - amit sokan elszalasztanak - , hogy akkor is szükség van erre a követelési igénybejelentésre, ha már perlik a társaságot, vagy valamilyen hatósági eljárásban azt érvényesítik. E követelési jog ilyetén nem érvényesítése nem jár jogvesztéssel, azonban tudni kell, hogy a zárómérleg, vagyonfelosztási javaslat elfogadása után már csak a megszünt céggel szembeni speciális rendelkezések alapján érvényesíthető az. A végelszámolásnak ebben a fázisában a végelszámoló 15 napon belül a jegyzéket el kell juttassa a cégbíróságnak, ezzel párhuzamosan értesítenie kell a vitatott követelések bejelentőit, jogosultjait. Amennyiben a végelszámoló nem tesz eleget ezen kötelezettségeinek a cégbíróság bírságot szabhat ki rá, illetve akinek jogos érdekét ez sérti törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet a cég ellen. A hitelezők a vitatott követelés státuszának értesítésétől számított 30 napon belül pert indíthatnak. Ennek tényét a végelszámolóval közölni kell, aki köteles ilyen esetben fedezetet képezni a jövőbeni kiadásra.

Mindezek után a végelszámoló az előző vezető tisztségviselő, ügyvezető stb. tevékenységet lezáró mérlegéből a végelszámoló nyitómérleget készít, melyet korrigálni köteles a hitelező igénybejelentések adataival, ezt pedig a legfőbb szerv elé terjeszti. A végelszámolói nyitómérlegre 75 napja van, amelyet a hitelezői igénybejelentés lezárultától kell datálni. Ha a végelszámoló a korrigált nyitómérleg adatai alapján azt látja, hogy a végelszámolás alatti cég vagyona nem fedezi a cég tartozásait, és azt a cég tagjai harminc napon belül nem fizetik be, köteles intézkedni a felszámolási eljárás megindításáról. Fontos, hogy a felszámolási eljárás megindítását egyedül kezdeményezi, magyarán ehhez nem kell a legfőbb szerv határozata, azonban azt értesíteni köteles. A felszámolási eljárás megindítása előtt ilyenkor köteles a végelszámoló az előző napra vonatkozóan beszámolót készíteni - ezt ugyancsak nem kell elfogadnia a legfőbb szervnek. A végelszámoló tevékenysége ellen az intézkedéstől számított maximum 60 napon belül, a tudomásul szerzést követő 8 napon belül a cégbírósághoz végelszámolási kifogást lehet előterjeszteni.

A végelszámoló a végelszámolás során jogosult a cég összes szerződését azonnali hatállyal felmondani. A másik fél amennyiben kár éri, a követelését vitatott követelésként nyilvántartásba kell vennie, annak fedezetére pedig tartalékot kell képeznie. A jövőbeni garanciális, szavatossági problémákra harmadik személyt köteles megbízni, akinek az ilyen céllal képzett tartalékot át kell adnia.

 

IV. Végelszámolás lezárása, befejezése - törlési kérelem benyújtása

A hitelezői igények kielégítése, a különböző függő jogi helyzetek, szerződések jogi sorsának végleges lezárása, rendezése után, a végelszámolás befejezhető.

A végelszámoló elkészíti, elkészítteti a végelszámolást záró adóbevallásokat (71-es, 01-es- továbbá minden olyan adónemről, amelynek a cég alanya - a NAV-nak a beadástól számítot 60 napja van a záróellenőrzés elvégzésére) a végelszámolást lezáró beszámoló cégbírósághoz történő előterjesztésével egyidejűleg, továbbá a végelszámolás utolsó üzleti évéről a beszámolót, a vagyonfelosztási javaslatot, melyeket a legfőbb szerv elé terjeszt. A végelszámolás utolsó üzleti évéről készült beszámoló sorai piaci értéken kell tartalmazzák az eszközöket, kötelezettségeket. A végelszámoló köteles gondoskodni a cég iratanyagainak jövőbeni elhelyezezéséről, melynek költségeiről (ezt a vagyonfelosztási javaslatnak tartalmaznia kell) a legfőbb szerv dönt. A cég iratait, döntés-megállapodás útján a cég valamely tagjai is őrizheti, akár ingyenesen is.  Fontos, hogy a végelszámoló köteles átadni a cég biztosítottjainak adatait a nyugdíjbiztosítási szervnek, melyről igazolást csatolni kell a cégbírósági ügyvédi beadványhoz.  A vagyonfelosztási javaslat szerinti vagyon addig nem adható ki, amíg a cégbíróság nem törli a céget a cégjegyzékből. 

A végelszámolás végén tehát a végelszámoló elkészíti, és a legfőbb szerv elé beterjeszti elfogadásra az alábbi dokumentumokat:

- az adóbevallásokat (ezeket a NAV-hoz egyidejűeg kell benyújtani, függetlenül a darabszámuktól)

- a végelszámolás utolsó üzleti évéről szóló éves beszámolót

- a végelszámolás gazdasági eseményeit összefoglaló zárójelentést

- a vagyonfelosztási javaslatot

- intézkedést a társaság iratanyagainak sorsáról

Ezek után az ügyvéd a cég törlésére vonatkozó kérelmet nyújt be a cégbírósághoz - a törlési kérelem illetékmentes - , mely kérelemhez az alábbi iratokat kell csatolni:

1. határozatot a végelszámolás lezárásáról, az egyes iratok elfogadásáról, a felosztott vagyon kiadásának időpontjáról, a végelszámoló díjazárásól, a végelszámolás költségeinek viseléséről

2. vagyonfelosztási javaslatot

3. a végelszámolás utolsó üzleti évének beszámolóját

4. a nyugdíjigazgatási szerv igazolását a cég biztosítottjainak adatainak átadásáról

5. a végelszámolási időszak gazdasági eseményeiről szóló zárójelentést

A törlési kérelmet a legfőbb szerv határozatától számított 30 napon belül kell benyújtani az illetékes cégbírósághoz elektronikusan.

Fontos, hogy addig amíg a cégnek olyan ismert követelése vagy kötelezettsége van amelyről a vagyonfelosztási javaslat nem rendelkezik, nem fejezhető be a végelszámolás. Nem fejezhető be akkor sem, ha a cég ügyeiben hatósági eljárás zajlik. A cégbíróságnak az adóhatóság elektronikusan hivatalból küldi meg - tehát nem az ügyfélnek kell beszereznie - a záró bevallás közzétételét követő 90 napon belül a köztartozásmentességről szóló értesítést, ill. a céggel szembeni eljárásmentességről szóló nyilatkozatot. Természetesen, ha a cég ellen eljárás van folyamatban, vagy köztartozása van, az adóhatóság ennek tényét is közli. Amíg a cégbíróság nem kap eljárásmentességről, köztartozásmentességről pozitív értesítést,  nem határoz a cég törléséről.

A cég törlésével annak jogalanyisága megszűnik, ezt követően sem az adóbevallások, sem a vagyonfelosztási javaslat nem módosítható. A cég jogutód nélküli törlése esetén a visszaigényelhető adó csak annak utalható ki, aki a vagyonfelosztási javaslat alapján igazolni tudja, hogy a kiutaláshoz való jogot a cégtől megszerezte.

Az adóvisszaigénylés további feltétele:

- a cég bevallásai az elévülési időn belül rendezettek legyenek

- a záró ellenőrzés megtörtént, vagy a záró bevallás benyújtásától számított 60 nap eltelt,

- az adófolyószámla nem mutat hátralékot

- a cég rendelkezik legalább egy bankszámlával, ahova a kiutalás teljesíthető

Ha a cég valamilyen értékpapírt bocsátott ki, ezek érvénytelenítési miatt meg kell keresni a központi értéktárat.

A végelszámolás lezárását - pontosabban a törlési kérelmet - a végelszámolás kezdő időpontját követő három éven belül be kell nyújtani, amennyiben erre nem kerül sor a céget hivatalból törlik, annak minden negatív jogi konzekvenciájával.

Cég végelszámolása, megszüntetése... Tel.: 06 1 235 0566

 

Egyszerűsített végelszámolás - cég megszüntetése egyszerűsített végelszámolással 2018


A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok választhatják az egyszerűsített végelszámolási eljárási típust. Ígya betéti társaság, közkereseti társaság, akkor ha a végelszámolás befejezhető - a közzétételtől számított - 120 napon belül

Az általános szabályokkal működő végelszámolási eljáráshoz képest itt nem a Cégbíróság, hanem maga a társaság köteles a végelszámolás megindítását és a hitelezőiknek szóló figyelemfehívást közvetlenül a Cégközlönyben közzétenni (I. lépés), a végelszámolás elhatározását követő 8 napon belül. Tudni kell, hogy a cég ilyenkor még nem szűnik meg, csak akkor, ha a cégbíróság jogerősen törli a társaságot a cégjegyzékből.

A végelszámoló feladatai, jogállása az általános végelszámolási szabályokéval megegyezik.

Az egyszerűsített végelszámolást nem lehet lefolytatni, ha:

- van vitatott hitelezői igény

- ha ilyen esetben a hitelező pert indít

- ha végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban

- ha az egyszerűsített végelszámolás 120 napon belül nem fejezhető be

A fenti esetekben át kell térni az általános szabályok szerinti végelszámolási eljárásra, ilyenkor a cégbírósághoz ügyvéden, jogtanácsoson keresztül változásbejelentő beadványt kell beadni, melyhez csatolni kell az egyszerűsített végelszámolás közzétételi hírdetményét - ha az már megjelent.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezésekor a végelszámoló a cégbírósághoz törlési kérelmet nyújt be (II. lépés), mely után a cégbíróság törli a céget a cégjegyzékből, és azt közzé teszi a Cégközlönyben.

A cég a cégbírósági törlő végzés keltével szűnik meg.

 


FONTOS! Amennyiben a céget a végelszámolás, cég megszüntetése kezdetétől számított három éven belül nem sikerül törölni, azaz három éven belül nem adnak be törlési kérelmet, a cégbíróság a céget kényszertörli, annak mindenféle jogkövezményével együtt.

 

Végelszámolás - cég megszüntetés statisztika 2013. első kilenc hét...
2013.03.9 14:13:27  

cég megszüntetés, végelszámolás statisztika 2013. 2-9. hét...


Végelszámolás statisztika 2012. 50. hét
2012.12.26 13:51:25  

végelszámolás statisztika 2012. 50. hét...A Cégközlönyben 2012. 50. hetében közzétetett végelszámolások száma 387 volt, ismét hajszámpontosan ugyanaz mint az előző, és az azt megelőző 48. heti adatok. Az 50. héten közzétett cégjegyzékből - jogutód nélkül - törölt cégek száma 1349 volt. Tovább >>>


Végelszámolás, cég megszüntetés statisztika 2012. 49. hét
2012.12.16 18:18:00  

cég megszüntetése statisztika 2012. 49. hét...Magyarországon 2012. 49 hetében 389 végelszámolás (tulajdonosok által elhatározott önkéntes cégmegszüntetés) megindítását tették közzé a Cégközlönyben, ugyanakkor összesen 1133 cégtörlés közzététele történt ezen a héten. Utóbbi már a végleges közzétett cégtörlések számát mutatja, legyen az végelszámolás, felszámolás stb. Bővebben >>>


© 2010-2019. Minden jog fenntartva.  Gross Cégcsoport 1027 Budapest, Bem rakpart 50. I/1.   topcegalapitas.hu cégmegszüntetés


Végelszámolás, cég megszüntetése 2018 az oldal fő profilja, cég megszüntetése garanciával, ügyvédi jelenléttel ( cég megszüntetése )

Végelszámolás 2018, egyszerűsített végelszámolás, cégmegszüntetés, cég megszüntetése 2018, cég megszüntetés, cégbezárás, kft megszüntetése, bt megszüntetése gyorsan, szakszerűen ügyvédtől. cégalapítás    |   kft alapítás    |   cégmódosítás    |   székhelyszolgáltatás    |   könyvelés    |   ingyen cégalapítás